Stravovanie v materských škôlkach

strava v materskych skolach

Strava v materských škôlkach je špecifická. Deti potrebujú konzumovať všetko, čo je pre ich rast a vývoj prospešné. Aké je odporúčané stravovanie? Všetko závisí od danej škôlky, ale vo všeobecnosti platí, že jedálny lístok obsahuje jedlá bohaté na stavebné látky, vitamíny a minerály. Je dôležité, aby sa v škôlkach zachovala výroba jedál z čerstvých surovín a použiť potraviny, čo najvyššej kvality. Tie sa nakupujú v deň prípravy.

Strava v materských škôlkach je špecifická. Deti potrebujú konzumovať všetko, čo je pre ich rast a vývoj prospešné. Aké je odporúčané stravovanie? Všetko závisí od danej škôlky, ale vo všeobecnosti platí, že jedálny lístok obsahuje jedlá bohaté na stavebné látky, vitamíny a minerály. Je dôležité, aby sa v škôlkach zachovala výroba jedál z čerstvých surovín a použiť potraviny,  čo najvyššej kvality. Tie sa nakupujú v deň prípravy.

Zostavenie jedálneho lístka

Deti sa učia zdravým stravovacím návykom, preto je dôležité, čo počas celého dňa konzumujú.

Počas piatich dní by mal jedálny lístok obsahovať :

  • dvakrát do týždňa celé mäso, (čerstvé mäso z jatočných zvierat, hydiny alebo rýb)
  • jedenkrát znížená dávka mäsa (zmesi mäsa s ryžou, zemiakmi a pod.)
  • hlavné jedlo zeleninové
  • hlavné jedlo múčne

Aké sú normy pre stravovanie škôlkarov

  • preferovať stravu pripravovanú z čerstvých surovín
  • polotovary a hlbokozmrazené výrobky sa môžu používať len výnimočne
  • nepodávať cukrovinky, sladké pečivo alebo čokoládu
  • preferovať podávanie čistej vody, čajov na prírodnej báze, prírodných ovocných štiav, ktoré sú spracované lisovaním, s 50%-ným podielom ovocnej zložky
  • podávanie čerstvých zeleninových šalátov alebo zeleninových oblôh a obmedziť tak podávanie sterilizovaných kompótov
  • zeleninové šaláty k pokrmom dochucovať olivovým olejom a citrónom
  • uprednostňovať jogurty biele, ktoré ochutíme s čerstvým ovocím
  • jedlá sa pripravujú len varením, dusením a zapekaním

Čo sa podáva škôlkarom počas celého dňa

Desiata

Desiata je prvý pokrm, s ktorým sa deti stretnú. Ten väčšinou obsahujú pečivo (chlieb, kaiserka cereálna, žemľa) , nátierky (syrové, tuniakové, medové, cícerové), alebo maslo. K pokrmu ako nápoj sa podáva kakaové mlieko, čierny čaj alebo ovocný čaj.

Obed

Polievky sa podávajú zeleninové – karfiolové, z fazuľkových strukov, kalerábové, rajčiakové.

Hlavné jedlá sú buď mäsité (kurací paprikáš, kuracie stehná pečené na masle, losos s bylinkami, bravčový maslový rezeň) alebo z ryže, strukovín,  z múky (šišky z džemom, šošovicový prívarok, tvarohový nákyp).

Olovrant

Olovrant predstavuje sladkosť a sladký nápoj alebo rôzne nátierky s chlebom a zeleninou (kapia, reďkovka, mrkva).

Pitný režim

Deťom je v priebehu celého dňa umožnený voľný príjem tekutín. Okrem toho sú podávané ku každému jedlu – ovocný alebo čierny čaj, kakaové mlieko, stolová voda.

Fotografie: https://unsplash.com/